Comunicat de presă Proiect Parteneriat verde

10927179_1062344090448158_1543153063894177799_o            logo FP (RO)                            logo MOL retail

 

Comunicat de presă

Proiect Parteneriat verde

Piatra Neamț, 15.09.2015

                                                                           

            Asociația C.R.E.E.D (Centrul de Resurse Economice si Educatie pentru Dezvoltare) în parteneriat cu E.E.H.Y.C. ( European Environment and Health Youth Coalition ) a desfășurat în perioada 01.05.2015-15.09.2015 proiectul Parteneriat verde, un proiect finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

            Scopul proiectului l-a constituit implicarea comunității nemțene în amenajarea și întreținerea unui spațiu public verde, relevant pentru educația ecologică, aflat pe Aleea Tineretului nr. 7, Piatra Neamț.

            Obiectivele proiectului au fost:

  1. Amenajarea unui spațiu verde care să reunească plante și mobilier prietenos cu mediul în vederea folosirii ca instrument de sprijin pentru educație ecologică în rândul comunității nemțene, pe durata proiectului.
  2. Creșterea interesului a minim 100 de membri ai comunității nemțene, cu vârste între 7 și 70 de ani, în ceea ce privește o mai bună cunoaștere a temelor de educație ecologică și a protecției mediului, pe durata proiectului.
  3. Promovarea respectului față de mediu și a comportamentelor ecologice în rândul a minim 100 de membri ai comunității nemțene, cu vârste între 7 și 70 de ani, pe durata proiectului.

Activitățile realizate în cadrul proiectului sunt:

Amenajare spațiu

Prima activitate s-a derulat pe parcursul mai multor zile, implicând în mod direct 28 de participanți la partea de plantare a arbuștilor, arborilor și diverselor plante, sub coordonarea unui expert pe tematici de mediu și protecția mediului. În următoarele zile 7 voluntari CREED s-au implicat în activitățile ulterioare de plantare și întreținere a plantelor/arbuștilor deja plantați.

Activități educaționale – VERDEbook

Pe modelul Facebook, participanții au documentat progresul amenajării și întreținerii spațiului verde prin crearea și postarea de informații pe platforma de socializare Facebook și pe blogul organizației CREED; postările cuprind fotografii însoțite de descrieri ale plantelor existente, precum și detalii care țin de protecția mediului, beneficiile unui spațiu verde, colectare selectivă și reciclare.

Căutare de comori verzi

Această activitate, pe modelul jocurilor de Căutare de comori, s-a realizat în două rânduri, și a reunit participanți atât din Neamț cât și tineri străini, care s-au alăturat grupului de voluntari români. Prima oară, un număr de 50 de participanți, cu vârste între 18 și 45 de ani au ieșit în natură și au desfășurat activități în aer liber, identificând specii de plante, obiecte de mobilier care se încadrează cel mai bine în natură, au discutat despre reciclare, protejarea naturii în ansamblul ei, precum și activități de relaționare și socializare. A doua oară, un număr de 24 de participanți au luat parte la activitățile în aer liber, probele în care s-au implicat ei fiind specifice educației non formale. Pe durata activității participanții au beneficiat de îndrumarea unui lider din partea Organizației Cercetașii României, iar cel de-al doilea grup a avut ca îndrumător un coach – instructor în dezvoltare personală.

Aceste activități au dat ocazia participanților să învețe lucruri noi prin intermediul jocului și să conștientizeze importanța protejării mediului.

Test Verde – La debutul și pe parcursul activității de plantare participanții au dobândit informații diverse în ceea ce privește natura și procesul de plantare de la instructorul în educație ecologică. Participanții au lucrat pe echipe pentru a planta arborii/arbuștii și în același timp au răspuns la diverse întrebări din domeniul ecologiei puse de facilitator. S-au pus întrebări referitoare la colectarea selectivă a deșeurilor, impactul asupra mediului a obiectelor pe care le folosim zilnic, recunoașterea speciilor de plante etc.

Rezultatele proiectului sunt reprezentate de:

  • Spațiu verde amenajat care reunește plante și mobilier prietenos cu mediul – această activitate este în continuă derulare, echipa de proiect și participanții fiind nevoiți să se adapteze capriciilor mediului (canicula extremă – lunile iunie, iulie, august și început de septembrie, sau ploi abundente) cât și cerințelor speciale ale terenului și plantelor (s-a început cu toaletarea terenului, erbicidare, plantare, însămânțare).
  • O mai bună cunoaștere a temelor de educație ecologică și a protecției mediului în rândul a 102 de participanți la proiect
  • Conștientizarea importanței protejării mediului de către cei 102 participanți direct la activitățile din cadrul proiectului

            În ceea ce privește impactul proiectului, acesta este unul pe termen lung CREED Romania având un număr ridicat de voluntari activi care vizitează frecvent această locație, plus alți tineri participanți la activitățile noastre și ale partenerului EEHYC.  Acest spațiu va fi întreținut de CREED pe durata a încă 2 ani, astfel preconizăm un număr de peste 2000 persoane care vor beneficia de spațiul verde creat.

Pentru alte informații vă rugăm să nu ezitați să ne contactați la următoarele adrese:

Persoana de contact: Simona Gherasim

Telefon: 0741577975

Web: www.asociatiacreed.ro  / www.creedromania.wordpress.com

E-mail: creedromania@gmail.com

 

“Proiect finanțat de Fundația de Parteneriat și MOL România.

Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului, iar Fundația de Parteneriat și MOL România nu pot fi făcuți în nici un fel răspunzători de felul în care se folosesc informațiile conținute de aceasta.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: