Ai carte, ai parte…sau film?!

Adrian Vaşnic

Adina Elena Astănoaei

Carte, film sau ambele? Auzim această întrebare din ce în ce mai des, în diferite contexte: pe de o parte, susţinători fervenţi ai literaturii tind să blameze ecranizările şi să evidenţieze lipsa acestora de veridicitate, originalitate si acurateţe. Pe de altă parte, iubitorii de filme în general şi de ecranizări în special, pledează pentru această metamorfoză a textualului în vizual, argumentul cel mai solid constând în faptul că vizionarea unui film durează considerabil mai puţin decat citirea şi înţelegerea pe deplin a unui roman.

Privită în mod obiectiv, deosebirea dintre carte şi film este chiar diferenţa dintre a-ţi forma propria viziune sau a te rezuma la viziunea regizorului, dintre a contura un personaj sau a privi un actor celebru interpretându-l.

Pentru a exemplifica, putem aduce în discuţie, printre altele, romanele lui Nicholas Sparks si ecranizările lor. Dacă numele autorului nu îţi este cunoscut, cu siguranţă titlurile A Walk to Remember, The Notebook, Message in a Bottle sau Dear John îţi amintesc de momente frumoase în care ai citit sau vizionat cel puţin una dintre aceste fermecătoare poveşti de dragoste. În acest caz, ecranizările se pare că au fost pe gustul publicului, căruia nu i s-au oferit motive de obiecţie, în afara lipsei micilor detalii care confereau un plus de mister poveştii iniţiale. Acest caz, se poate clasifica  drept unul deosebit, în care nu vei fi dezamăgit indiferent ce variantă vei alege.Un fel de excepţie care întăreşte regula.

M-am gândit la ceea ce este denumit literatura modernă…lucru care pentru mine se rezumă de multe ori la scenarii de film sau chestii filozofice şi întortocheate pe care nu le înghit defel. Îmi imaginez că tot ce se scrie acum e atât de abstract sau atât de banal încât nu poate fi atractiv prin subtilitatea mesajului. Prefer să mă îndrept spre literatură simplă, ca un episod din Tom şi Jerry, pe care pot să-l uit uşor şi să-l regăsesc de fiecare dată cu aceaşi plăcere.

Am văzut aşadar că se fuge de chestiile grele, şi lumea se refugiază în chestiile facile. Deşi nu-i nimic greşit în a scrie sau a citi un blog, de exemplu, eu cred că o carte, cu coperţi şi miros de hârtie, nu poate fi înlocuită ca experienţă fizică.

Literatura modernă ne răpeşte într-un fel plăcerea de a răsfoi multele pagini ale unei cărţi şi ne oferă în schimb răceala plasticului de la readerul eloctronic, e-book sau ce nume o mai avea el. Imagineză-ţi cum era o dată, să priveşti grosimea cărţii şi să exclami: „Pfuui, cine citeşte asta? Nu vezi că e mai groasă decât un hamburger de la Mac…?!!!!”

Şi totuşi, mai sunt unii oameni care scriu cărţi în timpurile moderne. De unde ştim asta? E simplu! Am văzut la televizor că încă se mai dă premiul Nobel pentru literatură. Poate istoria îi va pune la locul lor pe aceşti oameni. Până atunci, să ne amintim de clasici.

 

Reclame

6 comentarii

 1. Elena said,

  22/01/2011 la 23:55

  da, bravo!! 😉 imi place mult articolul, mai ales pentru ca si eu prefer intotdeauna cartile inaintea filmelor.. :> felicitari!

 2. Eli said,

  22/01/2011 la 23:16

  Ce articol frumos :d Personal, fac parte din categoria aceea a adolescentilor care inca merg cel putin o data pe luna la bibleoteca, care isi cheltuiesc o parte din bani pe carti si pentru care nume precum nabokov, levy, fowles sau flaubert nu sunt sf. Si sunt de parere ca lecturarea unei carti e mult mai importanta in raport cu vizioanarea unui film pentru simplul fapt ca felul in care isi contureaza fiecare personajele si actiunea nu se poate compara cu viziunea regizorului ecranizarii.

 3. Moi said,

  22/01/2011 la 22:24

  Apropo de valorile românesti :exista o initiativa lansata anul trecut http://www.linkedin.com/groups/Promovarea-Romaniei-3542482?trk=myg_ugrp_ovr si http://www.promovarearomaniei.ro , istoricul initiativei il puteti gasi pe http://wp.me/p1fsSN-1R

 4. Moi said,

  22/01/2011 la 22:21

  Asta este sigur ! Sa reusesti sa il convingi sa lase calculatorul macar 5 minute sa descopere lumea minunata a cartilor .

 5. Moi said,

  22/01/2011 la 22:10

  Lumea moderna este grabita , se citeste in diagonala , se sintetizeaza , interpreteaza , timpul costa bani . Dar , … ce bine este sa simti mirosul unei carti in mana , sub pomul din gradina , in arsita unei zile de vara pierduta pe undeva printre amintiri …

  • creedromania said,

   22/01/2011 la 22:18

   E placut sa ai amintiri, sa le chemi din trecut si sa te asiguri ca le tii mereu vii! Pomul poate sa nu mai fie acolo, vara se poate transforma in toamna tarzie, cu frunze care cad, insa cartea va fi la fel de placuta, de misterioasa sau de elocventa.
   Stiti ce cred eu ca poate fi mai frumos decat o astfel de amintire? Sa pui o carte in mana unui copil…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: