Profesia, la timpul viitor apropiat!

Creţu Elisabeta

Mihăilă Cătălina

Mihăilă Oana Elena

Anii de liceu sunt deseori cunoscuţi drept perioada guvernată de nevoia de ghidare şi responsabilizare. Deşi poate nu ne dăm seama timpul trece foarte repede şi de aceea trebuie să ne gândim foarte bine ce vrem să facem în viitor. Alegerea profesiei este una din cele mai importante decizii pe care un tânăr trebuie să o ia  şi pentru aceasta putem profita de sfaturile şi testele primite în cabinetele psihologice şcolare.

Întrucât în lumea în care trăim idealul este stereotipizat, se vorbeşte peste tot despre succes în afaceri, carieră, miliardari, fotomodele, maşini scumpe, vile uriaşe şi bani. Din această cauză, familia, prietenii şi valorile tradiţionale sunt lăsate cu mult în urma celor menţionate anterior iar adolecentul contemporan poate fi, în acest fel debusolat. Nu ştie ce să aleagă: respectarea valorilor morale, deprinse în familie şi şcoală sau compromisul necesar pentru o îmbogăţire rapidă care îi va asigura totuşi, cel puţin pentru o perioadă, o situaţie finaciară stabilă.

Întrucât noi CREEDem şi suntem de partea celor aflaţi în prima categorie am alcătuit o sinteză a metodelor prin care un tânăr poate să îşi atingă obiectivul profesional pe care ar trebui să şi-l aleagă încă din timpul liceului. Astfel, prima opţiune logică este facultatea pe care, în zilele noastre, mulţi o fac deşi unii dintre ei nu au la sfârşit nimic altceva decât o diplomă şi foarte puţine cunoştinţe în domeniu. O modalitate alternativă facultăţii întâlnită mai mai mult în străinătate decât în România este aşa numitul gap year, un an de pauză, în care tânărul face altceva decât să meargă la şcoală. De cele mai multe ori el munceşte pentru a experimenta diverse joburi, călătoreşte sau face voluntariat. Cursurile de formare, bursele de studiu în străinătate, programe precum COMENIUS sau EDMUNDO oferă şi ele, la rândul lor nenumărate posibilităţi în acest domeniu. Tot ceea ce contează este interesul fiecăruia şi dorinţa de reuşită.

Sigur că atunci când ne alegem meseria trebuie să consultăm care sunt cele mai căutate meserii ale momentului şi cele mai atrăgătoare domenii. La momentul actual în România, conform siteului de recrutare Ejobs, joburile cele mai solicitate sunt cele de programator, contabil, specialist în audit şi vânzări. În ceea ce priveşte domeniile existente în ţară, agricultura, construcţiile şi mineritul, ele fac parte din categoria meseriilor prestate de nevoie, nu de plăcere. Învăţământul, foarte apreciat de mult, nu mai reprezintă un domeniu atractiv, activitatea profesorilor fiind una ce presupune multă răbdare şi multe cunoştinţe. Economia, managementul, marketingul sunt din ce în ce mai căutate în special de tineri, presupunând meserii de viitor. Cei pasionaţi de calculatoare şi electronice vor avea un viitor fructuos, domeniul IT fiind întotdeauna necesar deoarece tehnologia evoluează cu paşi repezi şi cerinţele pieţii sunt din ce în ce mai mari.

Concluzia noastră: cele mai “bune” meserii sunt cele pe care le iubim şi le stăpânim cu plăcere şi siguranţă. Tu ce părere ai?

Reclame

8 comentarii

 1. Petru said,

  22/01/2011 la 04:34

  Dupa parcurgerea atenta,selectiva si plina de obiectivitate,am dedus o singura ecuatie matematica…cea a vietii(a unui adolescent)…insa parerea mea e ca poti sa ai si bani,si prieteni,si familie si gap year si sa-ti faci timp sa te cunosti este cel mai valoros din toate.Felicitari pentru publicarea unui asemenea articol,demn de lauda si apreciere.

 2. Diana said,

  18/01/2011 la 20:48

  Foarte reusit articolul, fetelor, va felicit, dar cati gandesc astazi asa? Tinerii se gandesc doar sa faca o facultate, ceva cat mai scurt uneori , sa „scape ” de invatatul obositor si sa se angajeze…dar de cele mai multe ori realizeaza ca ce au studiat nu le e de niciun folos … 🙂

 3. Elena said,

  18/01/2011 la 20:18

  deeeci. in general eu apreciez f mult ceea ce face CREED. si intotdeauna am luat in seama sfaturile voastre.. mai ales cand vine vorba de facultate, joburi ;)) si ma simt f bine ca am citit articolul asta, care deja mi-a dat de gandit.. mult succes in continuare! 🙂

 4. Adina said,

  17/01/2011 la 16:57

  Imi place foarte mult articolul 🙂
  Daca va inspira cat mai multi tineri, inseamna ca munca voastra nu a fost in zadar 🙂
  Bravo si succes noua 🙂

 5. Eli said,

  17/01/2011 la 00:57

  @ Vlad: multumim de aprecieri 🙂
  @ Alex: ai o poveste speciala, sunt sigura ca toata aceasta experienta te-a facut mai puternic.

 6. sg.maj.alexandru h said,

  17/01/2011 la 00:50

  din pacate de calculatoare si IT am timp doar cand sunt liber:| ..Impozitul din salariul meu de bugetar se duc catre ajutoarele sociale (paragraf moderat pt limbaj licentios referitor la o anumita minoritate etnica)

  De ce din banii pe cre-i platim impozit,nu se creeaaza locuri de munca,de ce nu se reduc taele pt. studenti?? Vedeti asta-i partea dureroasa!!

 7. vlad said,

  17/01/2011 la 00:45

  foarte reusit articolul.

 8. sg.maj.alexandru h said,

  17/01/2011 la 00:43

  De acord cu concluzia voastra !! Uite eu ma pricep in domeniul IT cat de cat.. dar n-am avut ocazia sa lucrez in asa ceva mult timp!!
  Am mai ajuns sa iubesc si o meseria de militar ce nu mi-a placut la inceput,dupa prima plecare in Tel Aviv ,apoi de 2 ori in Afganistan,vazand IADUL si dupa ce am salvat vieti omenesti,am descoperit k si meseria asta are partile ei frumoase.
  Noi romanii nu stim sa ne apreciem valorile si meseriile !!
  Am o parere foarte buna despre articol 🙂 Felicitari !!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: