Cum protejez eu mediul inconjurator?

Am fost pasionata mereu de biologie si interactiunile omului cu natura dar in ultima vreme totul se canalizeaza spre protejarea mediului inconjurator si metodele prin care eu, tu, noi toti putem ameliora ceea ce s-a distrus tot prin mainile omului.
Sunt realista si inteleg ca nu mai putem regresa din punct de vedere industrial si tehnic pentru ca acolo sta sursa principal a poluarii dar mi-am zis mereu ce pot face eu, prin comportamentul meu zilnic, sa contribui la diminuarea poluarii si la protectia mediului in care vreau sa poata trai si urmasii mei.
Personal, cred ca indiferenta este cel mai mare impediment in inceperea unui stil de viata ecologic. Prin acest termen nu inteleg renuntarea totala la beneficiile unui trai dezvoltat ci ajustarea comportamentului de consumatori campioni astfel incat natura sa nu mai sufere atat dupa ce omul si-a pus amprenta.
Concret cred ca la baza sta civilizatia, bunul simt, grija fata de maretia planetei care ne suporta si in fond respectful fata de noi si fata de urmasi.
Nu am ajuns sa inteleg nici in ziua de azi ( de fapt nu cred ca pot fi intelesi) oamenii care arunca gunoaiele in locuri impropii, pe cei care cu nonsalanta invadeaza padurile, parcurile, locurile destinate agrementului, polueaza fonic si las in urma lor munti de gunoaie pe care natura nu are puterea sa-i asimileze si sa-i biodegradeze. Eu am mustrari de constiinta daca nu arunc gunoaiele in locuri destinate si am dat mereu exemplul propriu, si chiar am atentionat persoane necunoscute despre lispa de civilizatie de care dau dovada prin aruncarea gunoaielor la intamplare. Si in fond este un lucru atat de simplu si atat de benefic mediului inconjurator!
Invatand despre aceste lucruri am ajuns sa extind obiceiurile ecologice: sortez pe cat posibil deseurile insa din pacate nu gasesc mereu pubele diferite pt natura materialelor; nu mai las eletrocasnicele in stand-by, le scot din prize; reduc consumul de apa; reutilizez pungile de plastic pana la deteriorare sau le utilizez pe cele biodegradabile;
Cred ca putem sa schimbam lumea intr-una mai buna prin lucruri mici, ce nu necesita efort ci doar atentie dar numarul oamenilor care sa adopte acest comportament trebuie sa fie in crestere. Este o responsabilitate mare pe umerii nostril dar si satisfactia ca natura este impacata cu prezenta noastra subtila va fi de nepretuit. Avem sigur o planeta care intretine viata, sa o protejam!

Articol pentru concursul Ecologie de poveste – Ana. R.

Un comentariu


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: