Importanta protejarii mediului inconjurator

Dacă înţelegem toţi că trebuie să luăm în serios protecţia mediului şi că un mediu înconjurător sănătos e un drept important al fiecăruia, de care avem mare nevoie şi pe care trebuie să îl apărăm, va fi mai uşor să se facă cele de trebuinţă acum. Dacă mai amânăm, riscăm să “crape buba” şi atunci vom ajunge să simţim fiecare direct şi dureros ce înseamnă să nu ai un mediu curat.

Educaţia pentru mediu are scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii, poate ajuta oamenii să câştige cunoştinţe, deprinderi, motivaţii şi valori de care au nevoie pentru a gospodări eficient resursele pământului şi de a-şi asuma răspunderea pentru menţinerea calităţii mediului.

Dacă ne întrebăm ce şansă are educaţia pentru mediu într-o lume condusă de interese materiale şi ce efecte ar avea, nu trebuie să fim părăsiţi de optimism şi să fim convinşi că, începută de la cea mai fragedă vârstă, educaţia ecologică are mari şanse.

Ce nimeni nu poate contesta este faptul că omul afectează mediul în fiecare clipă într-o multitudine de feluri, unele mai dăunătoare decât altele. Un alt adevăr este acela că aşa cum putem să stricăm, murdărim, tăiem putem foarte bine să şi reparăm, curăţăm, plantăm, într-un cuvânt să ajutăm natura. Şi aici se ajunge la întrebarea ” Dacă nu noi, atunci cine?”. Noi toti trebuie să înţelegem şi să acceptăm că, oricâtă matematică, fizică, chimie ar şti un absolvent, orice talent economic şi spirit de iniţiativă ar avea, toate devin inoperabile şi inutile dacă trăim o viaţă precară într-un mediu alterat, sau dacă ne sufocăm progresiv într-un mediu căruia nu mai avem ce-i face.

Sa ne amintim ca un mic gest, atunci cand este facut de milioane de oameni, are un enorm impact asupra mediului inconjurator.

In fiecare zi, consumarea energiei necesare vietii noastre cotidiene : iluminare, menaj, curatenie, etc…are grave consecinte asupra mediului inconjurator. Totusi, cu putine eforturi s-ar reduce consumul energiei zilnice si cu aceasta ocazie ar scadea si facturile.

Niste bune reflexe, ne-ar putea conduce la :

-Preferarea becurilor de mic consum, iluminarea ramanand aceeasi si totusi ele consumand de 5 ori mai putin decat un bec normal si durand de 7 ori mai mult.

-Consumarea produselor de sezon : stiati ca un fruct importat din strainatate consuma de 20 ori mai mult petrol decat acelasi fruct produs si vandut local, deci in sezon?

-Atentie la masini : in 10 ani emisia de CO2 rezultata din transporturi a crescut cu peste 20 %. Aici ne-am putea gandi la achizitionarea unei masini pe gaz.. De asemenea, am putea alege varianta de a alterna zilele cand ne ducem la serviciu si am putea sa-i luam si pe colegii nostri cu zilele cand ne pot duce ei …am putea astfel reduce din emisia de CO2 rezultata din prezenta in trafic a mai multe masini…sau am putea prefera transportul in comun.

-In ceea ce priveste menajul …ganditi bio…exista produse care curata fara a avea in compozitie fosfati.

Si lista de bune reflexe nu se opreste aici : trierea sticlei, plasticului si cartonului pentru reciclare, incetarea aruncarii ambalajelor pe jos, preferarea produselor cu ambalaj reciclabil, etc…

Articol pentru concursul Ecologie de poveste A.R.

4 comentarii

 1. Costin said,

  16/10/2014 la 20:12

  bun pentru scoala … ps imi tb o opinie si m-am inspirat umpic:D

 2. Dyana said,

  03/01/2014 la 18:34

  Asa e! 🙂

 3. gaby 09 said,

  07/02/2013 la 10:32

  este adevarat!

 4. mandii said,

  14/07/2011 la 21:06

  vax


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: